1. Френско лъвско куче/Löwchens

Най-скъпото куче към днешна дата е познато още като „малкия лъв”. То е с малки размери и има дълга козина и е познато още от Ренесансовата епоха. Често ги има нарисувани на ренесансови картини, тъй като породата е била изключително модерна из благородниците. През XIX-и век породата е практически изчезнала. В наши дни Френското лъвско куче е една от най-редките породи, което вдига цената му до 20 000 лева.

2. Самоед/Samoyed

Името на породата идва от хората Самоеди, които обитават Сибир. Самоедите са народ, известен с лова си на елени. Използвали тези бели пухести създания да теглят шейните в снега. Кучетата от този вид са игриви, имат състезателен нрав и също така са силни и бдителни. Очаквайте цената им да бъде около 14 000 лева.

3. Тибетски дог/Tibetan Mastiff

Тибетският дог е още една древна порода кучета в тази класация. То произхожда от номадските култури на Китай, Непал и Тибет. Основната им функция тогава е била да пази овцете от хищници. Това е една от най-големите породи кучета-пазачи. Мъжките екземпляри могат да достигнат до височина от 84 см и тежат до 75 кг. Цената на чистокръвен Тибетски дог може да достигне до 12 000 лева.

4. Фараоново куче/Pharaoh Hound

Изненадващо или не, породата не произлиза от Египет. То е националният символ Малта, а първоначалното му име е Kelb tal-Fenek. В превод това значи „Куче заек”, като традиционно е използвано в ловни дружинки за лова на зайци и Малтийските острови. То има атлетичен вид, високо интелигентно е и притежава царствена визия. Цената му достига до 11 000 лева.

5. Ротвайлер/Rottweiler

Родината на Ротвайлера не се знае със сигурност, но източници твърдят, че такива кучета са съществували още по времето на Римската империя. Там те са били използвани както като домашни кучета, така и като пазачи на стада.

Други източници пишат, че Ротвайлера се появява в Германия. През Първата и Втората световна война е ползвано за стражево куче. Днес тази порода се използва за различни цели – спасителни кучета, водачи на слепи хора, пазачи и полицейски кучета. За някои чистокръвни линии цената може да достигне 10 000 лева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *